Toeslagenaffaire

In Rotterdam zijn meer dan 3.000 gezinnen gedupeerd nadat uitbetaalde kinderopvangtoeslag terug is gevorderd. De situatie van de gedupeerden van de toeslagenaffaire is vaak schrijnend. De gemeentelijke ombudsman heeft samen met de gemeente het Hulpteam Toeslagen 010 opgericht om deze mensen te helpen.

Samenwerking ombudsman en gemeente

Samenwerken met de gemeente is voor de onafhankelijke ombudsman een unieke stap. Maar: juist omdat de ombudsman onafhankelijk is, kunnen de gedupeerden bij hem, in een veilige omgeving, hun verhaal doen. Samen met de gemeente brengt de ombudsman zo in kaart welke hulp zij nodig hebben. De gemeente geeft hulp, de ombudsman bewaakt of de die ook echt op gang komt.

Het Hulpteam Toeslagen 010 is gestart in november 2020. Het team heeft tot het einde van het jaar 60 gedupeerden gesproken. De gemeente pakt hun hulpvragen op, de gemeente en de ombudsman zorgen samen voor eerste oplossingen, zoals tandartsbezoek, laptops voor online onderwijs van de kinderen, via fondsen de aanschaf van basale voorzieningen als een bed of een bank of fietsen waarmee de kinderen naar school kunnen. Er zal nog lang intensieve steun van de gemeente nodig zijn.

Altijd bereikbaar

Het hulpteam heeft een eigen website (htt010.nl), de mogelijkheid online een hulpvraag in te dienen en een gratis telefoonnummer 0800 2345 888 dat iedere werkdag bereikbaar is.