Gedoe over dertig eurocent

De gemeentelijke ombudsman behandelt klachten over de gemeente Rotterdam. In de Stadskrant schrijft hij over klachten die hem zijn voorgelegd. Dit keer over de 65+-toeslag, een jaarlijkse financiële bijdrage voor mensen die 65 jaar of ouder zijn en een klein inkomen hebben.

Mevrouw R. kreeg in 2009 en 2010 een 65+ toeslag. In de BRUG-gids 2011 staat dat iedereen die in 2010 de 65+-toeslag kreeg, die in 2011 automatisch ontvangt. Halverwege 2011 veranderen de regels: de toeslag kan niet meer achteraf, met terugwerkende kracht, aangevraagd worden. Mevrouw R. is er niet helemaal gerust op en belt een paar keer met de gemeente. Volgens een medewerker zou ze de toeslag automatisch moeten krijgen, maar op haar bankrekening wordt niets gestort. Daarom besluit ze toch een aanvraag in te dienen. De gemeente reageert dat ze er wel recht op had, maar nu te laat is. Daar komt nog bij dat als mevrouw R. via rotterdam.nl/rondkomen ‘Bereken uw recht’ invult, ze ook in 2012 in aanmerking komt voor de toeslag. De gemeente beweert echter van niet. Volgens hen is haar inkomen 0,30 euro te hoog.

Klein verschil

Verontwaardigd bezoekt ze het spreekuur van de ombudsman. Die vraagt SoZaWe eerst zelf op de klacht te reageren. Hoe maakt SoZaWe de berekeningen? Is er misschien iets mis met de website of de methode van berekenen? En ging mevrouw R. er terecht vanuit dat zij een 65+-toeslag zou krijgen? Het antwoord is hard, maar duidelijk: mevrouw R. heeft 0,30 euro teveel inkomen. Afgezien daarvan geldt dat er geen rechten aan de website ontleend kunnen worden. Het maakt niet uit dat het verschil zo klein is. Regels zijn regels. De website zal wel worden aangepast.

Mevrouw R. dient een bezwaarschrift in en krijgt alsnog de toeslag over 2011, maar niet die over 2012. Ze gaat daarom in beroep. Tijdens de beroepsprocedure krijgt ze opeens wel de toeslag. Mevrouw R. is blij, maar snapt niet zo goed waarom er nu opeens wel betaald wordt.

Niet teveel

Navraag leert dat mensen die een pensioen ontvangen 18,80 euro mogen aftrekken, een pensioenvrijlating op grond van een wettelijke regeling. Dat betekent dat mevrouw R. niet 0,30 euro teveel inkomen heeft, maar 18,50 euro onder de grens zit. SoZaWe belooft vanaf nu de juiste bijdragen bij de berekening te gebruiken en alle, vanwege de hoogte van het inkomen afgewezen aanvragen, opnieuw te beoordelen.

Bent u niet tevreden hoe de gemeente uw klacht afhandelde? Schrijf of e-mail de gemeentelijke ombudsman of bezoek het wekelijkse spreekuur op dinsdag van 09.00 tot 11.30 uur in het Minervahuis I aan de Meent 106 op de 4e etage.

ombudsman.rotterdam.nl

010-411 16 00